Når kroppen kommer i overgangsalderen, falder østrogenniveauet, og der sker ændringer i hormonbalancen. Dette skaber en masse forandringer i kroppen, og mange kvinder oplever derfor også forskellige gener såsom hedeture, nattesved, humørsvingninger, tørre slimhinder og rastløshed.

Oplever du selv mange gener ved at være kommet i overgangsalderen, kan det være en god idé at undersøge nogle af de midler, som kan være med til at gøre overgangsalderen lettere. En af disse midler er blandt andet kosttilskud.

Der findes flere forskellige kosttilskud, der kan være gavnlige for kvinder i overgangsalderen at tage, og mange af dem indeholder stoffer fra planter, gode naturlige vitaminer eller mineraler. Herunder kan du læse om nogle af de naturlige tilskud, som du kan tage, hvis du ønsker at lindre dine gener og komme lettere igennem overgangsalderen.

Kosttilskud med rødkløver

Rødkløver er en urt, der typisk vokser på skrænter og enge, og som indeholder planteøstrogener af gruppen Isoflavoner. Planteøstrogener minder om kønshormonet østrogen, og kan derfor fungere som en erstatning for det rigtige østrogen hos kvinder i overgangsalderen.

Det er påvist, at rødkløver har en positiv virkning på både humørsvingninger og hedeture, og hjælper således med at skabe bedre balance i kroppen. Hos mærket Solaray finder du blandt andet et kosttilskud kaldet FemiBalance, som er lavet til kvinder i overgangsalderen. Kosttilskuddet indeholder 8 gode urter, herunder blandt andet rødkløver, men også salvie, der ligeledes er godt i forbindelse med gener i overgangsalderen.

Kosttilskud med salvie

Salvie er ligesom rødkløver en urt, som både kan bruges i madretter, men som også er blevet kendt som en lægeurt. Det skyldes, at salvie bruges i meget naturmedicin til blandt andet at lindre forkølelse og ømhed i halsen.

Salvie har derudover også den egenskab, at den hjælper mod den øgede svedsekretion, som mange oplever i forbindelse med overgangsalderen, og virker på den måde effektivt mod hedeture og natesved. Det gør den ved at mindske produktionen af signalstoffer, som udvider blodkarrene, og som gør, at man kommer til at svede og få hedeture.

Salvie-potteplante

Kosttilskud med Humle

Humle er en plante og en urt, som også kan have en gavnlig virkning på de symptomer, som mange kvinder oplever, når de når overgangsalderen. Humle har blandt andet en gavnlig effekt på omfanget af hedeture og hjælper også med at mindske hedeturene.

Derudover kan humle have en effekt på tørre slimhinder og mindske gener såsom humørsvingninger og inkontinens. Humle findes i mange forskellige kosttilskud i kombination med andre urter til at mindske søvnløshed, rastløshed og bidrage til en bedre søvn.

Kosttilskud med mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er gavnlige bakterier, som findes naturligt i kroppen. Det er disse, som blandt andet bidrager til en normal tarmfunktion og en øget balance i maven og tarmene. Derudover hjælper mælkesyrebakterier også med at øge optagelsen af planteøstrogener, som blandt andet findes i rødkløver, og kan på den måde bidrage til at mindske gener i overgangsalderen som hedeture og humørsvingninger.

Mælkesyrebakterier er desuden rigtig gode at tage som tilskud, hvis du oplever problemer med din fordøjelse eller oplever en ubalance i mave-tarm funktionen i forbindelse med din overgangsalder. Solaray har lavet flere kosttilskud med gode mælkesyrebakterier fra enten 12 eller 24 forskellige stammer.

Kosttilskud med kalk og D-vitamin

Når kvinder kommer i overgangsalderen sker der en masse hormonelle forandringer i kroppen. Derudover begynder kvinder efter overgangsalderen også at tabe knoglevæv. Faktisk taber kvinder efter overgangsalderen 2-4% knoglevæv pr. år.

Det er derfor vigtigt at sikre sig både under og efter overgangsalderen at du får tilstrækkeligt med kalk (calcium). Kalk er et mineral, som hjælper med at vedligeholde knoglevævet og opbygge nyt knoglevæv. Får du ikke tilstrækkeligt med kalk i kosten, kan du tage det som tilskud.

Her er det dog vigtigt, at du supplerer med D-vitamin. D-vitamin er nemlig nødvendigt, for at kroppen kan optage kalk, og derfor er det en god idé at kombinere D-vitamin og kalk eller vælge kosttilskud med begge dele.