Nogle kvinder er så heldigt anlagt, at de ikke får de store gener af at nå overgangsalderen, men de fleste vil i større eller mindre grad mærke, når denne tid gør klar til sin ankomst. Menopausen er teknisk set tidspunktet for ens sidste menstruation, som vi har skrevet om her, og overgangsalderen eller klimakteriet er tiden omkring dette tidspunkt.

Når østrogenproduktionen begynder at sagtne farten og bevæger sig mod et ophold, kan man opleve de gener, der er forbundet med forandringerne, der følger. Østrogen styrer en række processer i kroppen, og når de ændres, kan man opleve generne ved overgangsalderen.

Her kan der være hjælp at hente på apoteket, som har en masse ting, der kan hjælpe på generne ved overgangsalderen. Man kan også læse mere om overgangsalderen på apotekets hjemmeside, hvis man har lyst til at blive klogere på ens situation.

Hormoner – lidt endnu

Hormonbehandling i overgangsalderen

Den måde man traditionelt har behandlet generne ved overgangsalderen er med en hormonbehandling. Man giver så at sige kroppen den mængde østrogen og i nogle tilfælde også gestagen, som kroppen ikke længere selv producerer.

Hormonbehandlingen er fortsat den anbefalede standardbehandling i Danmark, men det kan der blive lavet om på senere. Den Europæiske Sammenslutning af Gynækologer anbefaler nemlig det stof, der hedder DT56a som den primære behandling.

Det stof findes kun i produkterne fra Femarelle, fordi det er dem, der har udviklet og patenteret stoffet, men Femarelle bliver anbefalet af de europæiske gynækologer, fordi der er langt færre bivirkninger ved denne behandling end ved hormonbehandlingen.

I Danmark har vi tradition for at være længe om at implementere denne type ændringer, så vi har tid til at se på evidens og lave undersøgelser. Det er noget af det, der er med til at give os så stor patientsikkerhed, men det kan også bevirke, at tingene tager lidt længere tid. I mellemtiden kan man snakke med sin egen læge eller gynækolog om at bruge Femarelle.

Behandl lokalt, hvis du kan

Som alle læger vil sige, skal man behandle så lidt som muligt. Der er ikke grund til at fylde kroppen med hverken det ene eller det andet, hvis det ikke er nødvendigt, og den tanke lever i bedste velgående. Derfor skal man snakke med sin læge, før man kan begynde med en hormonbehandling.

Hvis man eksempelvis kun er generet af tørhed i det intime område, er der ingen grund til den helt store behandling, såfremt man kan finde produkter, der kan behandle lokalt. Og netop det intime område er et punkt, hvor der findes en række forskellige produkter, der kan hjælpe.

I overgangsalderen er det typisk, at slimhinderne bliver mindre og har større tendens til at sprække og tørre, og det kan give gener i underlivet. Det kan man behandle med vagitorier og glidecreme, når lejligheden kalder på den slags.

Derudover findes der en række kosttilskud, som er designet særligt til kvinder i overgangsalderen, som kan være med til at lindre nogle af de gener, man kan opleve, når man som kvinde når overgangdalderen.