Overgangsalderen er en fase, som alle kvinder på et eller andet tidspunkt skal igennem. Mange har formentlig også hørt ordet menopause, som er tidspunktet for sidste menstruation, blive nævnt et par gange.

Menopause forekommer hos kvinder, der er mellem 45-55 års-alderen, men faktisk kan du opleve en hormonel ubalance og forandringer i kroppen langt tidligere og også efter din sidste menstruation.

Menopausens tre faser

Mange tror, at menopausen opstår fra den ene dag til den anden. Det er dog ikke helt rigtigt. Faktisk er der tre stadier eller faser, man som kvinde går igennem.

Disse tre stadier er: Perimenopause, menopause og postmenopause.

Går du og mærker forandringer i din krop, har nattesved eller ændringer i din menstruation, altså symptomer på menopause, men du endnu ikke er i den almindelige overgangsalder, kan det være, at du har perimenopause.

Perimenopause

Perimenopause er det første stadie, der leder op til menopausen. Perimenopausen er altså det første og tidligste stadie, der leder op til selve menopausen, og kan komme allerede, når du er i begyndelsen eller midten af fyrrene. Nogle kvinder oplever dog forandringer i kroppen allerede, når de er i midten af trediverne.

I perimenopausen får du stadig din menstruation, men den kan være uregelmæssig. Du kan altså stadigvæk få børn, selvom du er i dette stadie, men når du er i perimenopausen betyder det dog, at din dør er ved at lukke, og chancen for at du kan blive gravid er betydeligt mindre.

På dette første stadie oplever mange kvinder de første tegn og symptomer på overgangsalderen og mærker mange forskellige forandringer. For de fleste kvinder indebærer dette en uregelmæssig menstruation, begyndende hedeture, nattesved og humørsvingninger.

Perimenopausen kan vare i tre til fem år, hvorefter menopausen træder ind.

perimenopause-menopause-postmenopause

Menopause

Efter perimenopausen følger menopausen, som er perioden, hvor din menstruation ophører. Det er her overgangsalderen for alvor træder i kraft, og du kan derfor opleve rigtig mange forskellige og til tider irriterende forandringer i kroppen.

De typiske symptomer, som mange kvinder oplever, er:

  • Humørsvingninger
  • Vægtøgning omkring maveregionen
  • Søvnproblemer
  • Nedsat sexlyst
  • Hedeture
  • Nattesved
  • Smerter under samleje grundet tynde slimhinder
  • Problemer med hukommelsen og koncentrationen

Menopausen kan desuden også give blæreproblemer såsom blærebetændelse eller inkontinens på grund af faldet af østrogen, der giver tynde slimhinder og svagere bækkenbundsmuskler.

Gennem menopausens tre stadier kan du derfor have sværere ved at holde blæren lukket, hvilket kan lede til inkontinens. Det er derfor en god idé altid at have nogle Tena bind eller trusseindlæg på dig, hvis uheldet skulle være ude, og der kommer ufrivillig vandladning.

Postmenopause

Postmenopausen indtræder 12 måneder efter, du har haft din sidste menstruation. Postmenopausens symptomer er de samme som menopausens, men disse vil langsomt aftage.

I postmenopausen frigiver dine æggestokke ikke længere æg, og du kan derfor ikke længere blive gravid.

Når symptomerne er aftaget helt, har du som kvinde overstået hele overgangsalderens tre faser.

Vær forberedt på overgangsalderen

For mange kvinder kan det godt være lidt af et chok at komme i overgangsalderen – særligt, hvis ikke du er forberedt på, at perimenopausen allerede indtræder i fyrreårsalderen. Det er derfor en fordel at være godt forberedt på alle de symptomer, der kan forekomme i menopausens tre stadier.

Det er dog samtidig også forskelligt fra kvinde til kvinde, i hvor høj grad du oplever og mærker overgangssymptomerne. Nogle kvinder oplever så stærke symptomer på menopausen, at de søger læge. Andre kvinder derimod oplever kun milde symptomer, eller også går det slet ikke op for dem, at de forandringer de mærker er symptomer på perimenopause og menopause.

Når det bliver din tur til at komme i overgangsalderen, er det bedste du kan gøre, at omfavne øjeblikket og acceptere, at det er sådan det er. Det varer heldigvis ikke for evigt.