Mange kvinder oplever, at de får problemer med inkontinens og ufrivillig vandladning, når de kommer i overgangsalderen. Det skyldes særligt de hormonelle ændringer, som sker i kroppen, når du når overgangsalderen.

Problemer med at holde på vandet behøver dog ikke gå ud over din livskvalitet. Du kan sagtens leve et socialt og skønt liv med rejser og sjove og hyggelige hobbyer, som du har set så meget frem til, nu når du er blevet ældre og har tiden til det, fordi børnene er fløjet fra reden.

Her giver vi dig gode råd til, hvordan du bedst muligt håndterer inkontinens i overgangsalderen og griber situationen an, når du får problemer med at holde på vandet.

Hvorfor får man inkontinens i overgangsalderen

Når kvinder kommer i overgangsalderen, begynder østrogenniveauet at falde. Dette kan påvirke dine mavemuskler og blandt andet også få din blære til at rykke rundt på sig, hvilket kan give urininkontinens og lækage af urin.

Med det faldende østrogenniveau kan slimhinden og vævet i urinrøret desuden også blive mindre elastisk og mere slapt, hvilket gør, at urinrøret ikke lukker lige så effektivt af til blæren. Dette kan medføre, at der begynder at komme urinlækager.

For mange kvinder vil inkontinensen ikke være særligt udtalt i begyndelsen, men med alderen kan inkontinensen blive forværret. Da inkontinens ikke er noget, der bare går i sig selv igen, er det derfor også vigtigt, at du gør noget ved det og behandler problemet.

Bækkenbundsøvelser og østrogenbehandling

menopause-behandling-mod-inkontinens

En måde hvorpå du kan håndtere og behandle din inkontinens på, er blandt andet ved at lave bækkenbundsøvelser. Bækkenbundstræning er effektivt til at behandle inkontinens, og laver du bækkenbundsøvelser i nogle minutter hver dag, mindsker du risikoen for lækage på grund af din inkontinens.

En anden måde du kan afhjælpe din inkontinens på er gennem østrogenbehandling. Østrogenbehandling kan tilføres lokalt med blandt andet creme eller stikpiller til skeden og kan have en god virkning på både inkontinens, men også andre gener du oplever i forbindelse med din overgangsalder som: Tørhed i skeden, smerter ved samleje og urinvejsinfektioner. Din læge vil kunne hjælpe dig med at finde frem til, hvad der er den rette behandlingsmetode til dig.

Brug beskyttelsesprodukter mod inkontinens

Udover at tackle inkontinens i forbindelse med overgangsalder ved at lave bækkenbundstræning og få østrogenbehandling, kan det også være nyttigt at beskytte mod lækager, når uheldet er ude. Her kan det være en god idé at kigge efter Tena, som har lavet en lang række beskyttelsesprodukter og plejeprodukter til inkontinens, herunder blandt andet bind, trusseindlæg, bleer og intimrens.

Disse inkontinensprodukter fra Tena kan være særligt gavnlige at benytte, hvis du lider af inkontinens, da de giver god beskyttelse mod lækager i overgangsalderen, så du kan leve livet til fulde uden at føle dig begrænset af din inkontinens.

Dog bør du ikke bare lade stå til, og hvis du har problemer med inkontinens er det vigtigt, at du ikke bare bruger hjælpemidler, men at du også gør en aktiv indsats i forhold til at behandle problemet. Det kan du netop gøre ved at få østrogenbehandling eller ved at lave bækkenbundstræning.

Hvis du gerne vil mindske eller slippe af med din inkontinens er det dermed afgørende, at du ikke bare acceptere din inkontinens og lader stå til, men at du acceptere den og behandler den.